Dni židovskej kultúry 2008 navštívil Dušan Čaplovič

22.09.2008 Stropkov

Giraltovce 22. septembra (TASR) – Otvorením výstavy fotografií Izrael našimi očami sa dnes popoludní začali v Giraltovciach Dni židovskej kultúry 2008.
Prostredníctvom viac ako 80 snímok autorov Viery Kamenickej a Martina Korčoka môžu návštevníci v priestoroch mestského úradu nahliadnuť do života krajiny, ktorá v tomto roku oslavuje 60 rokov svojej existencie.
\"Chceli sme divákom ponúknuť pohľad na rôzne sféry života krajiny, ktorá je síce vekom mladá, ale jej národ zohral jednu z najdôležitejších úloh v svetových dejinách. Napriek tomu, že Izrael je známy ako zasnúbená biblická krajina mlieka a medu, treba si neustále pripomínať osud ťažko skúšaného národa počas druhej svetovej vojny, \" uviedla na slávnostnej vernisáži Kamenská.
Úlohu židovskej menšiny v slovenských dejinách vo svojom úvodnom príhovore vyzdvihol aj podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič. Zdôraznil, že občania židovskej národnosti mali veľký vplyv na kultúrne dejiny našej krajiny. \"Je potrebné, aby sme mali stále na pamäti predovšetkým to, čomu museli čeliť príslušníci slovenskej židovskej menšiny počas holokaustu. V programovom vyhlásení vlády máme niekoľko priorít, ktoré majú smerovať k podpore a rozvoju národnostných menšín na Slovensku. Máme záujem zachytiť a zdokumentovať aj túto tragickú časť našich dejín, aby zostala zachovaná pre budúce generácie, \" povedal pre TASR Čaplovič. V rámci projektov má vzniknúť moderná expozícia Múzea židovskej kultúry v Bratislave. V budove bývalých kasární v Seredi, kde bol počas slovenského štátu trestný tábor pre Židov, ktorých odtiaľto deportovali do koncentračných a vyhladzovacích táborov, by malo vzniknúť okrem malej expozície aj doškoľovacie stredisko o dejinách holokaustu. V spolupráci s poľskou vládou, vládou Holandského kráľovstva a štátom Izrael sa plánuje vláda podieľať na medzinárodnom projekte obnovenia pamätníka v poľskom Sovibore, kde v koncentračnom tábore zahynulo 25.000 občanov Slovenskej republiky židovského pôvodu. Podľa Čaploviča venuje vláda osobitnú pozornosť rekonštrukciám židovských cintorínov a v neposlednom rade aj synagógam, ktoré by po obnove nemali slúžiť pre náboženské účely, ale predovšetkým ako objekty kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky.
Priamo v Giraltovciach sa s prispením vlády realizuje projekt obnovy židovského cintorína. \"Rekonštrukcia tohto cintorína bude trvať niekoľko rokov. Jeho úpravou chceme zdôrazniť, že v tomto meste žila početná židovská komunita, ktorá ovplyvňovala tunajšiu kultúru. Na budúci rok plánujeme odhaliť a vysvätiť pamätník ľuďom, ktorí tu žili do roku 1942 a ktorí zahynuli počas holokaustu, \" konštatoval riaditeľ Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavol Mešťan. Podľa historických prameňov sa po druhej svetovej vojne z 364 giraltovských židov vrátila do mesta len nepatrná časť.
V rámci Dní židovskej kultúry 2008 sa večer v Dome kultúry v Giraltovciach uskutočnil slávnostný program, v ktorom sa okrem domácich interpretov predstavila francúzska speváčka židovských piesní Bielka a členovia rómskeho tanečného a speváckeho súboru Kesaj čhave. V utorok sa na židovskom cintoríne na Tehelnej ulici uskutoční pietna spomienka venovaná obetiam holokaustu. Podujatie pripravil Mestský úrad v spolupráci s Múzeom židovskej kultúry v Bratislave a Ústredným zväzom židovských náboženských obci v SR pod záštitou podpredsedu vlády SR Dušana Čaploviča.
 

Vyberte región